divendres, 22 de febrer del 2013

Un 14 de febrer solidari

Foto de Jordi Piris. Publicada al diari Informació de la Ribera, 15/02/13.

Els alumnes de 4t d´ESO de l´IES Blasco Ibáñez de Cullera han organitzat una campanya de recollida d´aliments que han anomenat Per un 14 de febrer solidari.


La idea sorgí a partir de la lectura del llibre Material sensible. Contes cruels de l´escriptor Jordi Sierra i Fabra. Que tot i tractar-se d´un llibre de ficció, els relats que el conformen, nascuts de les experiències concretes viscudes pel seu autor, reflecteixen situacions reals d´injustícia, pobresa, marginació... que es donen avui mateix a diversos indrets del món.
Es tracta, per tant, d´un llibre que impacta quan el lliges i ajuda a remoure les consciències dels alumnes. I a sensibilitzar-los també sobre totes aquestes problemàtiques, predisposant-los d´alguna manera a realitzar activitats complementàries al que és la simple lectura del llibre.

Coincidí, a més, que en aquells mateixos dies passaren per Cullera TV un reportatge sobre l´economat -una espècie de banc d´aliments- de Caritas. I a partir d´ahí sorgí la idea d´organitzar una acció solidària sobre la nostra realitat més pròxima. I actuar així sobre una de les més pernicioses conseqüències de la crisi que patim a hores d´ara, com és la del notable increment de les bosses de pobresa al si de la nostra societat, del nostre propi poble. Es tractava, per tant, de tirar endavant una activitat amb una incidència immediata sobre el col·lectiu al qual anava adreçada, en concret els usuaris d´aquest economat.   



El pas següent era tractar de donar-li forma a la idea. El sistema de treball emprat en un principi va ser el de la pluja d´idees. En una sèrie de reunions periòdiques, els alumnes anaven plantejant i discutint tot un seguit de propostes que ells mateixos s´encarregaven de fer. Quan les propostes s´havien concretat, es designaven els responsables de portar-les a terme. La idea era que els alumnes prengueren en tot moment la iniciativa de l´activitat, per a treure-li tot l´aprofitament educatiu possible. De manera que el professor es limitara tan sols a acompanyar-los i a orientar-los quan calguera. I així ho vam fer durant tota la campanya.


Reportatge de Cullera TV.

S´ha d´assenyalar que si bé l´activitat estava organitzada pel Departament de Valencià, es tractava d´una activitat oberta en la qual es convidava a participar a tots els altres Departaments i estaments del centre. Així com al personal no docent, als pares i mares, i fins i tot als exalumnes. 


D´entre els Departaments que hi participaren, cal destacar la col·laboració dels de Plàstica, Informàtica i Religió. Els alumnes de Plàstica s´encarregaren de la confecció dels cartells més grans que penjaríem en diversos llocs estratègics de les instal·lacions del centre. Els d´Informàtica elaboraren el que podríem dir era el cartell oficial, el qual es faria córrer per la xarxa i es penjaria en la pàgina web del centre. 
Per últim, el professor de Religió, com que és el capellà de la parròquia on es troba situat l´economat de Caritas, s´encarregà d´explicar als alumnes el seu funcionament en una visita realitzada per aquestos al propi economat. 

Notícia publicada al diari Levante, 15/02/13.



Aquesta visita a les instal·lacions de l´economat fou d´una gran utilitat per als alumnes, ja que prengueren consciència de les dimensions de la problemàtica a la qual s´enfrontaven. Cal tenir en compte que en l´actualitat l´economat de Caritas proporciona aliments a unes dues-centes famílies, cosa que vé a representar un miler de persones de la nostra ciutat. 




Una vegada dissenyada la campanya, es tractava d´implicar al màxim el conjunt de la comunitat educativa per a que en la data elegida (el 14 de febrer) es poguera aconseguir la major quantitat d´aliments possible. I d´aquesta manera començà la campanya d´informació i sensibilització, a través de cartells en el propi centre, d´events en les xarxes socials, d´escrits a les famílies, d´informació en els òrgans col·legiats del centre... Qualsevol que estiga en contacte en adolescents sap que el principal repte al qual ens enfrontàvem era que els alumnes se´n recordaren que en el dia assenyalat havien de portar els aliments al centre. L´oblit era el nostre principal enemic.

Cal dir, a més, que la data escollida no va ser fruit de la casualitat, sinó que l´elegírem a propòsit per tal de realitzar precisament el 14 de febrer una activitat que aprofundira en una altra vessant de l´amor força interessant, la de l´amor solidari.   En eixe sentit la inciativa també va ser molt ben acollida pels alumnes.






I per fi arribà el dia. He de dir que els alumnes de 4t estaven una mica nerviosos i expectants per vore quina seria la resposta de la resta del centre. I val a dir que aquesta va ser magnífica. Des de primera hora del matí les taules col·locades a l´entrada del hall s´ompliren de seguida d´una gran quantitat de bosses d´aliments portades pels alumnes, professors, personal no docent... Al final del matí, s´havien recollit uns 400 kg. d´aliments. Una quantitat més que important. L´objectiu, per tant, s´havia aconseguit amb escreix. Al final d´eixe mateix matí, i gràcies a l´ajuda dels monitors del Centre Ocupacional Mare de Déu del Castell de Cullera, que ens facilitaren una furgoneta de gran capacitat, portàrem tots els aliments recollits a la parròquia de sant Francesc per fer la corresponent donació a Caritas.

En una reunió amb els alumnes de 4t per valorar l´experiència, aquests la consideraren com a molt positiva. En tots els sentits. A banda de participar en una acció solidària, que beneficia d´una manera immediata a gent del propi poble, han pogut per primera vegada dissenyar i organitzar una campanya d´aquestes característiques. Cosa que els ha permés gaudir d´una sèrie de noves experiències com la d´aprofundir en el treball en equip, la d´acostar-se i entrar en contacte amb els mitjans de comunicació, la de conéixer millor el propi funcionament del centre... I sobretot, la d´haver aconseguit implicar al conjunt de la comunitat educativa en una activitat com aquesta, organitzada per ells mateixos.

Per últim, destacar que tant els alumnes de 4t com la resta d´alumnat opinen que activitats com aquestes s´haurien d´organitzar amb més freqüència. Intentarem complir els seus desitjos.

Per tant, fins al proper 14 de febrer solidari!!!!






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada